Ugrás a tartalomra
kapcsolat@eveznijo.hu +36-30-919-8558
vízitúra ajándékutalvány és vízitúra kupon
Katt a képre a részletekért

Mi a legjobb időjárás vízitúrázáshoz?

Mivel vizes programról van szó, sokan azt gondolják, hogy a kajakozást, kenuzást leginkább 30+ fokban érdemes csinálni, pedig ez elég nagy tévedés, mivel ilyen melegben a napon még melegebb van és a vízen nincs (vagy csak kevés helyen van) árnyék, így könnyen leéghetünk, napszúrást kaphatunk.  Sokan a borulástól tartanak, de ez is hamar elmúlik, ha már párszor ültél kajakban vagy kenuban, hamar rájössz, hogy a modern hajókkal már nem is olyan könnyű beborulni.

Miért nem kell mégsem olyan meleg, hogy jó lehessen egy vízitúra?

Sokan mondják, hogy "de vizesek leszünk", utána a hidegben megfázunk... Nos a vizesség sem kényszer, aki megtanul szépen evezni, az már nem is ver fel vizet magára, illetve kajakok esetében a felfröcskölő víztől tökéletesen megvéd a hullámkötény is, kenuban meg pláne nem leszel vizes. Ráadásul vannak szárazon ki-beszállós technikák is.

Amennyiben a hullámkötényt egy vízlepergetős kabáttal kombináljuk, akkor az eső sem zavar, mivel a felső öltözékünk alatt a ruhánk száraz marad.

Mozgás közben kimelegszik az ember: Minél intenzívebben mozogsz, a szervezeted annál több hőt termel, ami 30 fok felett már könnyen túlhevülést okozhat, de emiatt igazából akár 10 fokban sem fázol kajakozás vagy kenuzás közben.

Melegben hamarabb elfáradsz, jobban esik a mozgás 10 és 20 fok körüli hőmérsékleteken, mint 30-40 foknál.

 

Miért jobb hidegebb időben vízitúrázni?

Tavasszal és ősszel általában magasabb a vízállása a folyóknak, így több helyre is eljuthatunk, ilyenkor gyakoribbak az árvizes túrák is

Kevesebb az ember -> nagyobb a csönd -> több állatot, madarat látunk

Eltűnnek a jetskik, motorcsónakok, szállodahajók, szárnyashajók...

Simább a víz és kisebb a termikus aktivitás, emiatt a szél is kevesebbet fúj

Nem szakad rólad végig a víz, így nem is kell egy napra 2+ üveg ásványvízzel készülni a dehidratáció ellen

Hidegebb időben magasabb az emberi test teljesítőképessége, így később fáradsz el, messzebbre lehet elevezni, több csodás helyet tudunk megnézni.

Rólunk írták...

Kosár